CORTISON-INJECTIES
Een cortison (kenacort) injectie wordt vaak overwogen om een tennisarm te behandelen. Dit zou nadelige gevolgen kunnen hebben voor het kapsel, pezen en het kraakbeen. Uit onderzoeken van Chen et al. 2007 en Tsai et al. 2003 inhiberen corticosteroide de opbouw van peesweefsel en onderdrukken het de collageen (bouwstof) productie en celmigraties. Door het verstoren van het peescel-metabolisme verzwakt de structurele samenhang van peesweefsel. Huisartsen die een injectie geven hebben geleerd dat drie injecties de maximale hoeveelheid is die in een kort tijdsbestek gegeven mogen worden. Dit is niet zomaar. Cortisonen kunnen schade aanrichten en de pees zal hoe dan ook verzwakken. Een bijkomend feit is dat 3 maanden na de injectie het probleem meestal weer terugkomt en er vervolgens vaak een chronische irritatie van het kapsel en pezen overblijft. Gevolg: vocht in het gewricht. De elleboog kan ’s nachts en ’s morgens zeer stijf en pijnlijk aan gaan voelen. Dit is het gevolg van het vocht in het ellebooggewricht en niet zozeer de tenniselleboog zelf.
Eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat bij sommige patiënten de injectie wonderen verricht als het gaat over pijnreductie. De injectie is dan vaak in de beginfase van de tennisarm (ontstekingsfase) op de juiste plaats gezet. Injecties die ultrasound worden begeleid hebben betere resultaten. Er zijn zelfs geluiden dat niet de injectie-vloeistof het effect geeft maar eerder het traumatische effect van de naald een gunstige invloed heeft tot het aanzetten van een genezingsproces bij een tendinopathie. Op langer termijn is dit effect verwaarloosbaar.
Als u overweegt tot het laten injecteren van de tennisarm, bedenk dan ook dat de kans zeer groot is dat het over enkele maanden nog erger kan zijn. Corticosteroide injecties hebben een kortdurend pijnreducerend effect en géén genezend effect..
Als laatste willen we vermelden dat de combinatie van een injectie en op een later tijdstip gips of omgekeerd ernstig af te raden is. Als de tennisarm daarna nog bestaat, dan is kans op genezing zeer klein
Cortisone injections are given in the joints and soft tissues, such as the bursae and tendons to reduce pain, swelling, stiffness caused by arthritis, bursitis, and tendinitis. Tennis elbow is a form of tendinitis affecting the outer portion of the elbow.
A bursa is normally a thin, fluid filled sac that functions to reduce friction between various body tissues. Complications of soft tissue injections into the bursa include rupture of local tendons, thinning of the skin or fat underneath, discoloration of the skin, local increased inflammation caused by irritation of cortisone crystals, and, very rarely, introduction of infection with bacteria. Crystal irritation can be minimized when the patient applies ice locally following an injection.
It is generally recommended that injections in a single area be limited to 3 to 4 per year. It should be noted that frequent cortisone injections increase the risk for cortisone side effects that affect areas throughout the body as the medicine is absorbed into the bloodstream. These side effects include osteoporosis, cataracts, thinning of skin, easy bruising, swelling of the face, upper back, and belly, and a serious bone damage of hips and shoulders called avascular necrosis.